summer3.jpg - 23.94 کیلو بایت

 

  

summer2.jpg - 31.40 کیلو بایت

تصویرگر: حمید حاجی‌میرزایی

 

 

اگر بعد از خوردن غذایی معده‌تان برایتان کلاس گذاشت و پشتک وارون زدید، ناحیه‌ی شکم‌تان قلنج کرد، روم به دیوار یک پایتان ماند توی دستشویی و یک پایتان ماند بیرون دستشویی،احساس کردید از سرما وسط سیبری ایستاده‌اید یا از گرما روی خط استوا راه می‌روید، توهم زدید که یک جفت دست نامریی گلویتان را چسبیده و دارید خفه می‌شوید از نفس‌تنگی، هول نکنید، شما دچار مسمومیت غذایی شده‌اید و اگر همین‌طور به دستشویی رفتن ادامه بدهید تمام می‌شوید!

علایم مسمویت:

فکر کرده‌اید من شوخی می‌کنم؟ همین‌هایی که بالا گفتم علایم مسمویت غذایی هستند. حالا شما

دلایل مسمویت:

شما می‌توانید تنهایی مسموم شوید یا گروهی! این بستگی به انتخاب خودتان دارد! شما در مریض شدن کاملا آزاد هستید.

وقتی هرجایی که دم دستتان می‌رسد می‌نشینید به غذا خوردن و به بهداشت محیط، نوع غذا و پخت آن توجهی نمی‌کنید همین می‌شود که معده‌تان با شما لج می‌کند و حالتان را اساسی می‌گیرد.

در مکان‌های عمومی مثل بوفه‌های مدارس، شرکت‌ها، رستوران‌ها و ... احتمال مسمومیت و پشتک زدن بیشتر است. چون آن‌‌ها مجبورند به دلیل حجم مواد غذایی زیاد، یا موارد را بیرون از یخجال نگه دارند یا در حین تهیه آن‌ها موارد نکات بهداشتی را به درستی رعایت نکنند.

بیشتر مسمومیت‌ها به خاطر خوب پخته نشدن مواد گوشتی، خراب بودن مواد غذایی و بیرون ماندن غذاهایی مثل سالادها (الویه و سالاد کلم و ..) که در آن‌ها سس مایونز استفاده شده، اتفاق می‌افتد.

چه کسانی بیشتر دچار مسمومیت می‌شوند؟

الف)آن‌هایی که بیشتر می‌خورند؟

ب)آن‌هایی که خیلی پاستوریزه اند و مرتب دست‌هایشان را می‌شویند.

ج) دشمن

د) آن‌ها

نوزادان و سالمندان جز افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر مسمومیت قرار دارند. البته خوشحال نشوید که نه نوزادید، نه سالمند! این افراد هم باید شش دنگ حواسشان را جمع کنند:

  1. افرادی که بیماری خاصی مثل بیماری مادرزادی یا دیابت دارند.
  2. افرادی که سیستم‌ ایمنی بدنشان ضعیف است.
  3. افرادی که بیشتر وقت‌شان در بیرون از خانه صرف می‌شود.

خب، حالا اگر مسموم شدیم چه کار کنیم؟

اگر مسموم شدید، اولین کار این است که در فاصله‌ی کمتری از دستشویی بنشینید. این کار به شما کمک می‌کند تا جنگی و سریع‌السیر عمل کنید. این‌جور وقت‌ها بعضی‌ها نگران خودشان می‌شوند و فکر می‌کنند الان است که مواد غذایی بدنشان ته بکشد. به همین دلیل به موازات انجام کارهای زیستی(!) از آن طرف هی می‌خورند و هی می‌خورند. تا زمانی که اسهال شما برطرف نشده باید دندان روی جگر بگذارید و از خوردن مواد غذایی دیرهضم و لبنی پرهیز کنید.

برای جبران آب از دست رفته و جلوگیری از خشک شدن در اثر بیرون‌روی زیاد، محلول ا.اس.آر. را از داروخانه تهیه و مصرف کنید.

در صورت مسمومیت با قارچ، ماهی یا حیوانات دریایی دیگر، حتما به پزشک مراجعه کنید. چون مسمومیت با این مواد غذایی نیاز به تخصص پزشک دارد و در برخی موارد برای دفع سموم از بدن، باید معده را تخلیه کنند.

چند روزه خوب می‌شویم؟

سه سوت خوب می‌شوید! سه سوت یعنی 12 تا 48 است. مگر این که مسمومیت در اثر نوع باکتری‌های حاد و قوی باشد. اگر این علایم را در بدن خودتان دیدید، باید فوری به دکتر مراجعه کنید:

  1. اسهال بیشتر از دو تا سه روز
  2. وجود خون در مدفوع
  3. حالت تهوع، استفراغ، ادرار زیاد
  4. تب بالای 38 درجه

اگر این علایم را دیدید به اورژانس زنگ بزنید:

  1. خونریزی شدید روده‌ای ( در مدفوع) یا مدفوع قرمز یا سیاه
  2. عدم تنفس درست و اختلال سیستم تنفسی
  3. اختلال در حرکات اعضای بدن، اختلال در گفتار، بینایی
  4. علایم از دست رفتن آب بدن (عطش، سرگیجه، غش کردن)
  5. اگر خودتان می‌دانید که به خاطر خوردن ماهی یا قارچ و کنسرو مسموم شده‌اید
  6. عدم تنظیم ضربان قلب (تپش شدید یا کندی)

چه کار کنیم مسموم نشویم؟

  1. قبل از غذا زورتان نیاید دست‌هایتان را با آب و صابون بشویید. دست شستن مردن ندارد.
  2. از بهداشت و تمیزی وسایلی که با آن غذا می‌خورید مطمین باشید.
  3. غذایی که می‌خورید حتما کاملا پخته باشد. اگر نپخته است با حرارت لازم آن را بپزید. برای تشخیص پخته یا نپخته بودن غذا هم باید از زبانتان استفاده کنید نه از چشم‌هایتان!
  4. ماهی یا مواد سرخ‌کردنی را در روغن استفاده شده سرخ نکنید.
  5. به تاریخ مواد خوراکی و غذایی دقت کنید.
  6. اگر کنسروخوار هستید و از موادغذایی کنسروی استفاده می‌کنید، قبل از خوردن حتما آن را بجوشانید.