summer3.jpg - 23.94 کیلو بایت

 

  

summer2.jpg - 31.40 کیلو بایت

 

دانستنی‌ها و حقایقی درباره‌ی دهان و دندان

هر بخشی از بدن ما مسئول یک وظیفه‌ایست و برای انجام وظایفش تمام اجزاء و بخش‌هایش را به کار می‌گیرد. وقتی ذره‌بین علم را به دست می‌گیریم و با دقت به کارها و ظرافت‌های درون بدنمان نگاه می‌کنیم، از نظم و هماهنگی آن تعجب کرده و به خودمان می‌گوییم: «چه دنیای بزرگی است درون ما!» و طعم آن چیزهایی که می‌دانیم آنقدر خوب است که دلمان می‌خواهد بیشتر بدانیم، بیشتر بفهمیم و بدن‌مان را جور آگاه‌تری دوست بداریم. تابه‌حال در یادبان درباره‌ی چشم و مغز و قلب صحبت کردیم. حالا نوبت رسیده است به دهان. دهانی که فقط بخشی از بدنمان نیست. وقتی صحبت می‌کنیم و حرف‌ها را از گوشه کنار تجربه‌ها و خاطره‌ها و دانسته‌هایمان بر می‌داریم و به گوش دنیا می‌رسانیم، استفاده‌ای بیشتر از کاربرد گوارشی و تغذیه‌ای آن کرده‌ایم. ما بیشتر از قبل می‌خواهیم درباره‌ی این عضو مهم و پر فایده بدانیم. اگر آماده‌اید بلند بگویید: آآآآآآره.

 

note1.jpg - 85.27 کیلو بایت

دهان از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. هر بخش آن مسئول کار خاصی است. بعضی‌ها مثل کام‌های سخت و نرم بخش ساختاری دهان‌اند و البته در نوع صحبت نیز بی‌تاثیر نیستند. بعضی‌ها هم مانند زبان کوچکی که انتهای دهان‌تان است و وقتی بزرگ می‌خندید دیده می‌شود، وظیفه جلوگیری از ورود آب و مواد غذایی به بینی را دارد. این زبان کوچک در تولید بعضی از صداها نقش بزرگی دارد(به ته حلق برادرتان وقتی دارد با صدای بلند آواز می‌خواند خوب دقت کنید). لوزه‌ها بخشی از دستگاه ایمنی بدن هستند و در برابر عفونت‌ها بدن را مقاوم می‌کنند. نوبت رسید به گیرنده‌های چشایی؟! این‌ها همان‌هایی هستند که طعم غذاها را مدیون آن‌ها هستیم.

note2.jpg - 68.37 کیلو بایت

  1. 90% بیماری‌های خطرناک و تهدید کننده سلامت نشانه‌هایی درون دهان دارند.
  2. یک انسان در طول عمرش به اندازه‌ای که 5 استخر را از آب دهانش پر کند، بزاق ترشح می‌کند. بزاق دهان در هضم بهتر غذا و حفاظت دندان‌ها از باکتری‌ها کمک می‌کند. یادمان نرود بدون بزاق دهان، نمی‌توانستیم مزه‌ی غذاها را هم بچشیم.       
  3. وقتی طوری می‌خندید که دندان‌هایتان دیده می‌شود، بدنتان آنتی‌بادی‌های محافظ بیشتری در سیستم ایمنی تولید می‌کند.
  4. اگر شما راست دست باشید، با سمت راست دهانتان غذا را می‌جوید. چپ‌ دست‌ها بیشتر تمایل به جویدن با سمت چپ دهانشان دارند.

 

 note3.jpg - 88.88 کیلو بایت

تا به حال چند بار جلوی آینه رفته‌اید و وقت لبخند زدن به دندان‌هایتان نگاه کرده‌اید؟ دندان‌ها بخشی از زیبایی صورت، عضو مهمی در سیستم گوارش و تغذیه و تاثیر گذار در شیوه گفتار و صحبت هستند. حرکت زبان نسبت به دندان در تنوع صداهایی که ما می‌توانیم ایجاد کنیم نقش زیادی دارد. دندانپزشک‌ها بخش‌های مختلف دندان را خوب می‌شناسند تا هر کدام که خراب شد بتوانند به درستی و در زمان مناسب درستش کنند. گاهی خرابکاری‌ها سطحی و در حد مینای دندان است و گاهی به ریشه‌ی دندان هم می‌رسد. آن وقت با یک دست روی لپ باد کرده از درد، پیش دکتر می‌رویم و قول می‌دهیم از این به بعد حسابی مسواک بزنیم.

 

note4.jpg - 66.50 کیلو بایت

  1. دندان‌های شیری از دوران جنینی شروع به شکل‌گیری می‌کنند و بین 6-12 ماهگی از لثه‌ها بیرون می‌زنند.
  2. دندان‌ها عضو زنده و فعال بدن هستند و مثل سایر اندام‌ها رگ‌های خونی و عصب دارند.
  3. هر انسان 4 نوع دندان دارد: نیش، پیشین، آسیاب و عقل که برای تکه تکه کردن، جویدن و آسیاب کردن غذاها به کار می‌رود.
  4. انسان‌ها دو مجموعه دندان دارند: دائمی و شیری. زمانی که دندان‌های دائمی در می‌آیند باید بسیار مراقب نگهداری از آن‌ها باشیم چون تا آخر عمر همراه ما هستند.
  5. ما 20 دندان‌ شیری و 32 دندان دائمی داریم.
  6. فقط 35% بزرگسالان دندان‌های منظم و ردیف دارند.
  7. به ازای هر 5 نفر از کسانی که عمل ردیف کردن دندان را انجام داده‌اند، یک نفر بالای 18 سال سن دارد.
  8. حدود 20% از مردم جهان به درستی نمی‌توانند گاز بزنند.
  9. مصریان باستان برای ردیف کردن دندان‌ها از نوارهای فلزی به جای سیم استفاده می‌کردند.
  10. سفت و سخت‌ترین عضو بدن دندان است. سخت‌ترین بخش دندان، مینای آن است.
  11. پوسیدگی دندان بعد از سرماخوردگی رایج‌ترین بیماری است.
  12. مصری‌ها 5000 سال قبل از نمک و فلفل و نعناع به عنوان خمیر دندان استفاده می‌کردند.
  13. چینی‌ها مدعی‌اند که اولین مسواک را 3600 سال پیش آن‌ها استفاده می‌کردند. آن‌ها این مسواک را با استفاده از موی حیوانات و بامبو می‌ساختند.
  14. 2 ماده غذایی که از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کنند پنیر و شکلات تلخ است.
  15. اگر شما نخ دندان نکنید، 35% از تمیزی دندان‌هایتان را  از دست می‌دهید.
  16. علت‌های شایع از دست دادن دندان‌ها در افراد زیر 35 سال ورزش، تصادفات و جنگ‌ها و زمین خوردن‌ها هستند.
  17. نوشیدن شیر به قوی‌تر شدن دندان‌ها کمک می‌کند.
  18. وقتی پوسیدگی دندان را سوراخ می‌کند و از مینای دندان می‌گذرد عصب‌ها کم کم از بین می‌روند.

 

note5.jpg - 39.00 کیلو بایت

چه کارهایی با زبانتان می‌توانید بکنید؟ آن را لوله کنید، به سقف دهانتان بچسبانید، زبان درازی کنید، جلوی آینه زبانتان را به دماغتان بچسبانید و بخندید. هنوز کارهای زیادی هست که زبان می‌تواند انجام دهد. چیزهای عجیبی هم درباره‌اش وجود دارد. باور ندارید؟ حالا ببینید....

  1. طولانی‌ترین زبان از نوک تا انتها حدود 10سانتی‌متری است. پهن‌ترین زبان 7.8 سانتی‌متر شناسایی شده است.
  2. طول زبان خانم‌ها از آقایان کوتاه‌تر است. بلندترین زبان یک خانم 7سانتی‌متر بوده است.
  3. به نظر شما قوی‌ترین زبان متعلق به کیست؟ توماس بلک‌استون قوی‌ترین زبان را دارد. او توانسته با زبانش یک وزنه 11 کیلویی را بلند کند. چطوری؟ با یک چنگک در زبانش فرو کرده.... تصورش یک کم درد دارد.
  4. در میان حیوانات وال آبی بزرگترین زبان را دارد. سایز زبان وال آبی چیزی هم قد و قواره‌ی یک فیل است و وزنی حدود 2500کیلوگرم دارد.
  5. شما مزه‌های اصلی که حس چشایی آن‌ها را تشخیص می‌دهد، می‌شناسید. مثل: ترشی، شیرینی، شوری، تلخی. اما یک مزه‌ی جدید هم هست که اسمش شاید برایتان آشنا نباشد. اومامی (Umami) مسئول درک طعم خوراکی‌هایی چون سویا، سس، گوجه‌فرنگی و غذاهایی است که نمک اسید گلوتامیک دارند. این طعم اولین بار سال 1908 میلادی توسط یک دانشمند ژاپنی معرفی شد.
  6. تمیز کردن زبان مزایای زیادی دارد، مثل: جلوگیری از حمله قلبی، بیماری‌های دیابتی، ذات‌الریه، تولد نارس نوزادان، پوکی استخوان و ناباروری. پس بعد از مسواک و نخ دندان، زبان خود را هم با مسواک تمیز کنید.
  7. تاریخچه بعضی از ضرب‌المثل‌ها کمی ترسناک است. مثلا همین ضرب‌المثل «موش زبونتو بخوره» که خارجی‌ها از نوع «گربه زبونتو بخوره» آن را دارند. حدود 2500 سال قبل در دوران آشوریان، زبان سربازان دشمن و مجرمان را قطع می‌کردند و ظاهراً خوراک موش و گربه می‌شده است.
  8. می‌دانیم که نوک انگشت هر آدمی منحصر به فرد است و یکی از راه‌های شناسایی آدم‌ها اثر انگشت آن‌هاست. این موضوع منحصر به فردی برای زبان هم صدق می‌کند. یعنی اثر زبان هر آدمی با دیگری فرق دارد. خوشحالم که اثر انگشت زودتر از اثر زبان کشف شد.
  9. برای تشخیص طعم یک ماده 25هزار مولکول بیشتر از تشخیص یک بو نیاز است.
  10. گیرنده‌های چشایی فقط به موادی واکنش نشان می‌دهند که محلول در آب هستند. نمک یک حل شونده‌ی خیلی خوب در آب است و به همین دلیل گیرنده‌های چشایی خیلی زود شوری آن را حس می‌کنند.
  11. روی زبان ما بیشتر از 10هزار گیرنده شیمیایی قرار دارد.
  12. فکر کردید دهان یک جای خیلی تر و تمیز و شیک است؟! نخیر! بیشتر از 600 مدل مختلف باکتری در دهان زندگی می‌کنند و کمتر از 1 میلی‌متر بزاق یک‌میلیون باکتری دارد.
  13. یک عدد گیرنده چشایی 50-100 سلول چشایی دارد. هر کدام از این سلول‌ها دارای حسگرهای مختلفی برای درک چشایی هستند. یک تک سلول هیچ وقت قادر به تشخیص طعم شیرینی یا تلخی نمی‌شود.
  14. آیا شما می‌توانید در حالیکه زبانتان را بیرون می‌آورید آن را لوله کنید؟ دانشمندان شروع کردند به تحقیق که آیا لوله کردن زبان یک توانایی ژنتیکی است یا خیر. با بررسی دوقلوهای همسان دریافتند این توانایی ژنتیکی نیست. عجب! چه تحقیق‌هایی می‌کنند این دانشمندان.

 


از بدنمان بیشتر بدانیم(1): از سیر تا پیاز چشم

از بدنمان بیشتر بدانیم(2): قلبی که توی مشت است

از بدنمان بیشتر بدانیم (3): دهانت را باز کن بگو: آآآآآآ

از بدنمان بیشتر بدانیم (4): چیزهایی هست که درباره‌ی مغز نمی‌دانیم.